У чверті шкільних їдалень виявлені порушення норм здорового харчування дітей.
Про це повідомила голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислава Магалецька під час семінару, присвяченому реформуванню шкільного харчування.
За її словами, з початку року було проаналізовано понад 3,5 тисячі щоденних шкільних меню. У 800 випадках (23%) виявлені порушення норм здорового харчування.
Окрім того, минулорічні перевірки показали, що в кожній другій школі були порушення, пов’язані з незадовільним матеріально-технічним станом, неналежним водопостачанням, незабезпеченням якісною питною водою та іншими проблемами.
У Держпродспоживслужбі нагадують, що з 1 січня діє новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти.
«Найголовніше, що відрізняє цей документ від санітарних правил 2001 року – нові підходи до організації харчування. Вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Відчути відповідні зміни школярі зможуть вже з 1 вересня цього року», – наголошують у Державній службі з питань безпечності харчових продуктів.
Як відомо, новим Санітарним регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Зокрема, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ.