Новини

Асоціація європейських університетів (ЄАУ) оприлюднила звіт про e-learning у вищих навчальних закладах Європи
Асоціація європейських університетів (ЄАУ) оприлюднила звіт про e-learning у вищих навчальних закладах Європи
23 грудня 2014
Асоціація європейських університетів (EUA) оприлюднила звіт за підсумками опитування про електронне навчання у європейських вищих навчальних закладах. У звіті представлені та проаналізовані відповіді, отримані від 249 університетів із 37 країн у період з жовтня по грудень 2013р. Вищі навчальні заклади розповіли, як і де вони застосовують електронне навчання та про свої очікування.

Звіт також охопив теми, пов’язані з масовими відкритими онлайн-курсами (MOOCs), організацією і підтримкою e-learning у виші, забезпеченням якості і визнання результатів навчання.

Деякі цифри і факти:

- 91% університетів використовують змішане навчання.

- 82% вищих навчених закладів пропонують онлайн-курси.

- Крім економічних мотивів та запровадження нових педагогічних технологій дедалі більшої ваги для університетів набувають гнучкість у часі та місці для навчання та ефективне використання ресурсів.

- У 50% вищих навчальних закладів e-learning розповсюджено в усьому закладі, у решті випадків мова йде про пілотні проекти або застосуванні на окремих факультетах.

- У менш ніж 1/3 університетів електронне навчання доступне більшості студентів, тільки 20% вишів використовують його можливості в усіх дисциплінах.

- Більш ніж 80% університетів мають репозиторії для збереження електронних курсів та цифрового контенту та різноманітні системи для створення та керування учбовими матеріалами та порталами студентів.

- Практично усі виші дають студентам поштові скриньки, доступ до WiFi, комп’ютерним залів та онлайн-бібліотек.

- 65% університетів пропонують здати екзамени онлайн усім або частині студентів.

При тому, що електронне навчання широко використовується у вишах Європи, у опитаних залишаються сумніви, що e-learning сприяє підвищенню якості освіти. До прикладу, 45%респондентів не впевнені у користі «перевернутих» класів або заперечують як таку.

Електронний варіант досліджень «E-learning in European Higher Education Institutions».



За матеріалами: Open Education Europa
Написати нам