Новини

МОН значно зменшив обсяг держзамовлення
МОН значно зменшив обсяг держзамовлення
13 липня 2015
МОН значно зменшив обсяг держзамовлення на підготовку гуманітаріїв, економістів, фармацевтів та металургів та різко збільшив фінансування на підготовку агровиробників.

Незважаючи на попередньо оприлюднену МОН інформацію про зменшення кількості бюджетних місць у вишах до 12%, насправді, за оцінками експертів ринку послуг вищої освіти, обсяг держзамовлення урізано  приблизно на 20%. Найбільше постраждали гуманітарні спеціальності (філологія — на 51,4%, практична психологія — на 40%, філософія — на 32%, історія — на 26%, журналістика — на 48%, реклама і піар — на 51%, політологія — 40% і т. д.).

Менше готуватимуть економістів (економічна теорія, міжнародна економіка, економіка підприємств — мінус 16-17%), менеджмент (-10%), математиків, хіміків, біологів (менше на 11-16%), IT-спеціальності (менше на 4 5%), менше буде металургів (на 20%), фахівців ливарного виробництва (-14,5%), юристів (-6%), фармацевтів (-23%).

Значно збільшили замовлення на агроспеціальності, такі як технологія виробництва і переробки тваринництва (+ 639%), агропромислове виробництво (+ 327%). Додали харчових технологій (+ 15%), технологія товарів легкої промисловості (+ 19%), атомній енергетиці (+ 18%), гідроенергетиці, машинобудуванню (+ 6%). Сильно збільшився також замовлення на військові спеціальності і лікарів, але статистики по ним поки що немає.



За матеріалом: Преса України
Написати нам