Новини

Перевірка виявила низьку ефективність багатьох  закладів вищої освіти Росії
Перевірка виявила низьку ефективність багатьох закладів вищої освіти Росії
13 січня 2014
За підсумками моніторнигу, проведеного Міжвідомчою комісією Міністерства науки та освіти було визнано необхідним провести оптимізацію діяльності 45 вишів та філій, визнано неефективними та рекомендовано засновникам реорганізувати 373 вищі навчальні заклади та філії.

За словами заступника міністра освіти та науки Російської Федерації Олександа климова при розгляді матеріалів по вишах проводився детальний аналіз за широким спектром показників, що характеризують діяльність вишів. Експерти дали оцінку кадрового потенціалу вишу, публікаційній активності викладачів, працевлаштування випускників. При оцінці фінансового забезпечення оцінювалися такою середня заробітна платня викладачів по відношенню до середньої заробітної плати у регіоні.

«У переважній більшості вишів, що визнані неефективними, середня зарплата викладачів не досягала середнього показника по регіону, а у деяких випадках складала тільки 10-15%»,– розповів Климов.

При оцінці кадрового забезпечення освітнього процесу аналізувалося співвідношення між кількістю викладачів та студентів.

«Виявилося, що в окремих вишах фактично здійснюється не навчання, а потокова видача дипломів,- заявив заступник міністра.- на одного викладача припадає по декілька десятків студентів». Він також відзначив, що більшу частину педагогічного навантаження у неефективних вишах, зазвичай, виконують позаштатні викладачі.

У моніторингу у 2013 році взяли участь 934 державні, недержавні, муніципальні та регіональні заклади вищої освіти та 1478 філій.



Написати нам