Новини

Право релігійних організацій на створення навчальних закладів
Право релігійних організацій на створення навчальних закладів
20 березня 2015
На засіданні Комітету з питань науки і освіти 18 березня 2015 року було ухвалено рішення рекомендувати Верховній раді прийняти проект закону України про внесення змін до законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів) (доопрацьований) (реєстр. № 1447) та проект Постанови Верховної Ради України про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності (реєстр. № 2173).

Проект дає право релігійним організаціям на створення навчальних закладів (дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих) шляхом зміни статутів (положень).

У свою чергу автори законопроекту переконують у тому, що запропоновані законодавчі зміни не порушують конституційних принципів відокремлення релігійних організацій від держави, а школи – від церкви.

Також, за даним проектом встановлюється мораторій на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності, що у свою чергу зумовлено відсутністю коштів на утримання сільських шкіл. Як зазначає Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти, цей проект не вирішує зазначеної проблеми.
Написати нам