Новини

Прес-конференція МОН щодо змін у середній освіті
Прес-конференція МОН щодо змін у середній освіті
26 грудня 2014
У Міністерстві освіти і науки України відбулася прес-конференція, головною персоною якої був Павло Полянський, протягом якої були висвітлені підсумки роботи урядового органу у 2014 року щодо дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти.

Як зазначив Павло Полянський, пріоритетними завданнями для Міністерства були: дебюрократизація школи та педагогічна свобода вчителя, внесення змін до навчальних програм, рішення на користь українських школярів і дошкільнят, зважаючи на тимчасову окупацію Росією Криму, а також робота над проектом нового рамкового Закону «Про освіту».

В березні поточного року Міністерство розпочало дебюрократизацію шкіл та за відведений термін скоротило звітні документи на більше, ніж 1500 показників. «На чергову вимогу подати непередбачений законодавством звіт чи оформити план-конспект уроку за певною формою – вчителі мають проявити громадянську позицію і поставити просте запитання: на підставі чого від нього вимагають те чи інше», — зазначив заступник Міністра.

Також, було змінено процедуру відбору підручників, в якій цей процес проводився безпосередньо шкільними вчителями.

ДПА і ЗНО з української мови та літератури було поєднано, накладено мораторій на перевірку шкіл та інші кроки. Концептуальне реформування шкільної освіти, її змісту і структури, закладається до нового рамкового Закону «Про освіту» й буде відбуватися уже в його рамках. Його розробляли не чиновники МОН, а група громадських експертів впродовж 4 років. Ця робота на завершальному етапі й невдовзі проект буде презентований суспільству для обговорення.

В свою чергу, Міністерство не залишило у біді і дітей з тимчасово окупованого Криму та Донбасу, де тривають бойові дії, та зазначили, що всім охочім була надана можливість завершити навчання в будь-якій школі України та отримати державний документ про освіту.

Заступник Міністра проінформував, що станом на сьогодні у Донецькій області на підконтрольній українські владі та армії території функціонують 553 дитсадки і 601 школа. У 23 школах області організовано дистанційне навчання засобами Інтернет-мережі. 10 700 дітей шкільного і дошкільного віку є внутрішньо переміщеними з Донецької області. У Луганській області функціонують 210 дитсадків і 315 шкіл.

Серед внутрішню переміщених осіб – 3 800 дітей. Навчальний рік на окупованих територіях офіційно не розпочався до сьогодні у 510 дитсадках та 462 школах Донецької області, а також –  у 338 дитсадках та 363 школах Луганської області.

Презентація зустрічі: переглянути.



За матеріалом: МОН України
Написати нам