Новини

Сервіси створення власних курсів
Сервіси створення власних курсів
26 січня 2015
Освітні технології вже тривалий час мають досить високі темпи розвитку, тому кожен охочий, при наявності великого бажання та навичок у програмуванні може створити власні курси.

Вашій увазі представлено 6 сервісів, з яких можна почати свою освітню діяльність.

1) Lore – сервіс, який дуже схожий по структурі на соціальну мережу facebook. Наприклад, там де у зазначеній мережі знаходиться блок новин, у навчальному сервісі встановлена стрічка курсів, де викладачі компонують лекції з картинок, презентацій, таблиць, аудіо та відео роликів.

Така структура зазначення курсів полегшує спілкування — студенти можуть задавати питання під будь-яким постом (навіть якщо це звичайна картинка).

Профіль адміністратора є лише у викладача, а у студентів він досить простий, без прав редагування статей і лекцій.

У кожного учня є власний щоденник, для ведення заміток, календар, де викладач призначає дати здачі робіт, і бібліотека з необхідною для курсу електронної літературою.

Щоб створити курси викладачу потрібно лише зареєструватися на порталі Lore та відправити запрошення студентам.

2) Eliademy – сервіс для проходження курсів, що включає не тільки перегляд статей, а ще й перегляд таблиць Excel та презентацій PowerPoint.

Розробником освітньої платформи є фінська компанія CBTec, яку заснували вихідці з Nokia.

Також, до змісту лекції або курсу викладачі можуть залишити голосові замітки, а кожен урок пов’язати з певним домашнім завданням.

Структура групової дискусії тут схожа на сервіс Coursera (буде описаний далі), замість стрічки обговорення тут реалізовано форум. При необхідності курс можна зробити закритим, і пускати лише за запрошеннями.

Система є безкоштовною, але при бажанні можна встановити плату за прослуховування курсу.

3) EduBrite – сервіс дуже легкий, а його функціонал простий, адже схожий на блог.

Для створення уроку викладачу необхідно лише завантажити необхідний файл, відсортувати у правильній послідовності, та зазначити коментарі. Створивши декілька уроків викладач, при необхідності може зв’язати їх в курси, для яких встановити тестові завдання з пройденого матеріалу.

Недоліком системи є те, що у EduBrite студенти не можуть спілкуватися один з одним, але у сервісі є додаток для iPad, яким можна завантажити всі уроки на гаджет, а потім переглядати.

Слід зазначити, що сервіс не безкоштовний, а його вартість залежить від кількості студентів, тривалості підписки і типу аккаунта.

4) Moodle – досить простий освітній сервіс, але при цьому досить важкий і не гнучкий у налаштуванні.

Налаштування системи починається одразу після реєстрації, яке включає технічні моменти (налаштування приватності, тривалість курсу та ін.).

У системі можна збирати лекції з різних файлів і навіть підготувати заключний іспит. Не зважаючи на досить простий функціонал системи, у ній все ж таки є одна суттєва перевага, а саме можливість вставити його як модуль в інші сайти за допомогою спеціального програмного коду. Досить зручна функція, особливо для тих, хто хоче презентувати свій курс, та привернути до нього увагу слухачів.

Також, є можливість проведення опитування, глосарію, анкетування, та створення невеликої бази даних.

5) Cornerstone OnDemand – сервіс розроблений для навчання працівників різних організацій або університетів.

Цей сервіс схожий на біржу викладачів, адже щоб почати в ньому роботу необхідно розмістити своє резюме, вказавши спеціалізацію і коротко розповівши про свій підхід до навчання. У результаті успішного проходження відбору, на особу, яка залишила резюме може вийти роботодавець, який і залишить заявку на створення курсу. Але методику та зміст навчання обирає не роботодавець, а особа, яка пройшла відбір.

Також, для сервісу створені додатки на платформі Android та iOS, через які можна навчатися і вивчати уроки офлайн.

Вартість роботи у OnDemand обговорюється безпосередньо з клієнтом — сервіс виступає тільки в ролі посередника.

6) Versal – сервіс має простий та зрозумілий інтерфейс. Для створення курсу можна використовувати різні елементи, такі як: відеоролики, діаграми, картинки, пояснювальні записки і т.д. Елементи додаються простим перетягуванням іконок в робочу область, де можна розташувати їх в правильному порядку.

Створивши курс вчитель відправляє посилання на нього своїм студентам, або розміщає у соціальних мережах.

Додаткових можливостей для спілкування, таких як відео або аудіо конференція, чату або форуму у сервісі немає.

Зазначимо, що для приватних осіб сервіс є безкоштовним, але для організацій вартість сервісу залежить від кількості учнів (Наприклад, 500 студентів обійдуться вам в $ 100 на місяць, а 3500 — вже в $ 1250 в місяць.).
Написати нам