Новини

Скоротивши 200 вітчизняних вишів треба відкрити 10 філій західних вищих навчальних закладів, — Володимир Співаковський
Скоротивши 200 вітчизняних вишів треба відкрити 10 філій західних вищих навчальних закладів, — Володимир Співаковський
21 січня 2015
Перед нами дві моделі реформи вищої освіти. Вони повністю протилежні.

Перша модель — скоротити наші слабкі вузи, перейменувати дипломи спеціалістів-магістрів і наділити вузи більш широкими правами, а також поповнювати наші вузи тими абітурієнтами, які залишаться після того, як все більш-менш розумні випускники шкіл влітку поїдуть до Європи.

Чому так відбувається? Відповідь досить проста — там немає такого смертельно-жахливого-незрозумілого ЗНО, немає обридлої корупції, а є тільки перспективи отримати європейську освіту, яке в більшості випадків безкоштовне і більш якісне.

Друга модель — та, за якою йдуть країни, які хочуть швидко злетіти вгору і переламати тенденцію до падіння їх рівня освіти. Вони йдуть не на загороджувальні заходи по вузах, як у нас… Не на посилення вимог до своїх національних ЗНО… Не на неодмінну платність… А зовсім навпаки.

Ці країни запрошують до себе кращі університети світу створювати свої філії на найсприятливіших для них умовах.

«Ось я приїхав з Еміратів. Там Нью-Йоркський Університет відкриває свою філію на 150 місць, а вже 150 тисяч охочих записалося. Нещодавно був в Албанії. Там ростуть, як гриби, філії італійських, британських, французьких, американських, канадських університетів. Любо-дорого дивитися на цих щасливих студентів, побувавши там в аудиторіях і лабораторіях. Нам таке не снилося», — наголосив Володимир Співаковський.

Також, відвідавши ці навчальні заклади він зазначив, що там все зроблено для розвитку та реалізації можливостей учнів та студентів, а робота в них є комфортною та плідною.

За його словами, скорочення 200 вузів не є єдиною панацеєю від всіх проблем у освіти України. Додатково, замість закритих вузів можна відкрити, наприклад, 10 західних філіалів, цей крок є достатньо простим та швидким.



За матеріалами: Хвиля.NET
Написати нам