Новини

Світовий науковий інформаційний простір стане для України ще доступнішим
Світовий науковий інформаційний простір стане для України ще доступнішим
11 жовтня 2013
Напередодні було прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2006 р. № 1404» відповідно до якого Національній бібліотеці України імені. В.І. Вернадського (НБУВ) надається можливість здійснення попередньої оплати доступу до електронних баз даних зарубіжної наукової інформації.

Як зазначає МОН, дана постанова обумовлена важливістю створення належних умов для вітчизняних наукових установ, а саме їх забезпечення інформацією з світових баз даних.

В першу чергу, доступ буде забезпечений до таких наукових та науково-технічних баз даних, як: «SCOPUS» , «Science Direct» (видавництво Elsevier); «Academic Search Complete» (видавництво EBSCO); «INSPEC» (видавництво Institution of Engineering and Technology). Вони містять поточні та ретроспективні зібрання електронних версій близько 15 тисяч наукових журналів та понад 5 тисяч видавництв різних країн , а також анотовану бібліографію і пошуковий інструментарій до них.

Світові бази даних мають виняткове значення для здійснення ефективних фундаментальних і прикладних досліджень вітчизняними науковими установами , інтеграції України у світовий науковий і технологічний простір, підтримки інноваційного розвитку вітчизняної економіки.

В Україні, починаючи з 2005 року, значну частину закупівель доступу до провідних світових електронних баз наукової та науково-технічної інформації здійснювала Національна академія наук України через Національну бібліотеку України імені В. І. Вернадського на основі державних закупівель методом відкритих конкурсних торгів, що передбачає можливість закупівлі тільки на поточний рік.
Але, зважаючи на попередньо проведені консультації щодо можливості збереження існуючого нині порядку закупівель можна наголосити, що існуючи цінові пропозиції та умови є вкрай завищеними і неприйнятними для української сторони. Через це, закупівлі у 2012 році не були здійснені.

«Відповідно до викладеного матеріалу, забезпечення можливості попередньої оплати доступу до зазначених баз даних наукової інформації шляхом внесення відповідного доповнення до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2006 р. № 1404 «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» набуває особливої актуальність», — зазначає профільне відомство.

Це обумовлено тим, що даними інформаційними базами користується велика кількість дослідників з України.
Після виконання рішення про закупку, відповідно до вище згаданого акту №1404, вітчизняні вчених та фахівці зможуть отримати доступ до наукових та науково-технічних баз даних (електронних версій наукових журналів, реферативної, бібліографічної та іншої супровідної інформації), через Національну бібліотеку України імені В. І. Вернадського та бібліотеки інших наукових установ.

Відповідно до доповнення постанови Кабінетом Міністрів, змінам підлягає перелік послуг, попередня оплата яких може здійснюватися на термін 12 місяців, спеціальним дозволом щодо попередньої оплати на кожен наступний рік доступу до зарубіжних електронних баз наукової та науково-технічної інформації.

«Прийнята Урядом постанова дозволить істотно розширити можливості забезпечення наукових установ, вищих навчальних закладів доступом до провідних баз світової наукової і науково-технічної інформації. Буде досягнуто фактичне здешевлення доступної інформації. Одним з важливих аспектів цього стане забезпечення доступу фахівців до повного формату баз даних протягом усього періоду.» — наголошує МОН.




За матеріалами: Урядовий портал
Написати нам