Новини

Запроваджується автоматизована система обліку та відшкодування пільг студентам, — інформує МОН
Запроваджується автоматизована система обліку та відшкодування пільг студентам, — інформує МОН
5 листопада 2013
Напередодні було прийнято рішення (постанова КМУ від 17.10.2013 № 784) Кабінетом Міністрів України про внесення деяких змін до Порядку надання пільгового проїзду студентам вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учням професійно-технічних навчальних закладів у міському й приміському пасажирському транспорті та міжміському автомобільному і залізничному транспорті територією України.

Зміни відбулися у пункті 6 вищезгаданого Порядку, та мають наступний зміст:

«Студенти та учні мають право придбавати квитки за половину їх вартості для проїзду у загальних, плацкартних вагонах, вагонах другого та третього класу всіх категорій поїздів приміського та міжміського сполучення і всіх вагонах регіональних поїздів.

Пільговий проїзд студентам та учням оформляється в разі, коли статус студента (учня) підтверджується даними, що містяться у Єдиній державній електронній базі з питань освіти, створеній відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 р. № 752 «Про створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти».

Зазначені зміни є необхідними для приведення у відповідність нормативних актів згідно з вимогами чинного законодавства України. Також, ці зміни впровадженні з метою запобігання ситуації, яка виникає у зв’язку з тим, що в обігу наявна велика кількість підроблених студентських квитків, а також квитків осіб, які втратили статус студента, але продовжують використовувати студентський квиток для отримання пільгового проїзду.

Єдиним джерелом даних у сфері освіти, в тому числі щодо актуальності статусу студента вищого або учня професійно-технічного навчальних закладів, є Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБО), про що зазначається у постанові КМУ від 13 липня 2013 р. № 752.

Всі актуальні дані, які необхідні для освітньої діяльності навчальних закладів, а саме данні про студентів, випускників, студентські та учнівські квитки, містяться в ЄДЕБО.

Роль студентського квитка у роботі навчальних закладів на сьогоднішній день є досить вагомою, про що свідчить досить широкий спектр його функціональних можливостей:

  • ідентифікації студента навчального закладу (у тому числі під час отримання ним пільг);

  • отримання його власником допуску на територію навчального закладу, гуртожитку, спортивного комплексу навчального закладу та інших об’єктів;

  • отримання дозволу на користування бібліотекою разом або замість читацького квитка.


Відповідно до вище зазначеної інформації, введення в експлуатацію автоматизованої інформаційно-аналітичної системи обліку та відшкодування пільг є необхідним кроком, а зазначені пільги призначені для студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учнів професійно-технічних училищ на основі Єдиної державної електронної бази с питань освіти, тобто запроваджується система підтвердження дійсності статусу студента за допомогою ЄДЕБО під час оформлення пільгового проїзного документу (квитка) в касах (терміналах) залізничного транспорту України.

До розроблення та впровадження цього проекту були залучені наступні організації (установи):

Міністерство освіти і науки, Міністерство інфраструктури, Державна адміністрація залізничного транспорту, підприємства-розробники програмного забезпечення компонентів системи, а також навчальні заклади.

Дослідна експлуатація запровадження автоматизованої системи розпочалася з 15 жовтня 2013 року, а відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 № 784, остаточне впровадження системи заплановано з 1 липня 2014 року.


За матеріалами: Урядовий портал


Більше про електронний студентський квиток Ви можете дізнатися на сайті: «Науково-дослідний інститут Прикладних інформаційних технологій»
Написати нам